Wśród różnych rodzajów olejów z cała pewnością można wymienić taki produkt jak olej kokosowy nierafinowany. Znajduje on bardzo szerokie możliwości zastosowania, ponieważ można go używać zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Posiada silne właściwości zdrowotne, ale także pielęgnacyjne. Dlatego warto dowiedzieć się o nim więcej, a także poznać możliwe sposoby jego wykorzystania.
Właściwości oleju kokosowego
Z całą pewnością można stwierdzić, że olej kokosowy nierafinowany ma szereg korzystnych właściwości prozdrowotnych. Na sto gram zawiera 121 kalorii oraz około trzynaście gram tłuszczu. Oprócz tego w jego składzie można znaleźć liczne witaminy oraz substancje mineralne. Są to przede wszystkim wapń, żelazo, cynk, a także witamina E oraz witamina K. W związku z tym warto dodawać olej kokosowy do przyrządzanych przez siebie potraw, ponieważ ma to szereg korzystnych aspektów.
Olej kokosowy na odchudzanie
W obecnych czasach bardzo wiele osób stosuje olej kokosowy w celach utraty dodatkowych kilogramów. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich osób, które się odchudzają, ponieważ olej tego rodzaju ma bardzo duży wpływ na przebieg tego procesu. Przede wszystkim z całą pewnością można stwierdzić, że olej kokosowy przyspiesza przemianę materii, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem podczas procesu utraty zbędnych kilogramów. Oprócz tego olej kokosowy jest bardzo sycący, co sprawia, że przez długi czas po jego zjedzeniu nie odczuwa się głodu. Dlatego warto go dodawać do posiłków.
Olej kokosowy jako naturalny antybiotyk
Z całą pewnością można stwierdzić, że olej kokosowy to naturalny antybiotyk. Zawiera on w swoim składzie szereg substancji aktywnych, które mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Wśród nich można wymienić na przykład kwas laurynowy, który działa zarówno antybakteryjnie, jak i wirusobójczo oraz grzybobójczo. Olej kokosowy ma bardzo dobre działanie nawet w stosunku do bakterii znajdujących się w jamie ustnej, dzięki czemu hamuje rozwój próchnicy oraz innych chorób przyzębia.
Olej kokosowy na demencję
Olej kokosowy może również działać wspomagająco w przypadku wszelkiego rodzaju schorzeń związanych z funkcjonowaniem mózgu. Wśród nich można na przykład wymienić demencję czy też choroby Parkinsona oraz Alzheimera. Dzięki spożywaniu tego rodzaju oleju w mózgu zwiększa się stężenie ciał ketonowych, które mogą być bardzo dobrym alternatywnym źródłem energii dla tego narządu. Dzięki temu funkcje poznawcze chorego ulegają znacznej poprawie, co jest kluczowe w jego stanie.